Déri & Co.

DÉRI ÜGYVÉDI IRODA

Contact us now
+ 36 20 944 7839

A MIFID szabályozás változása

Az ún.MIFID II Európai Úniós Tanácsi rendelet szövegtervezetének nyilvánosságra hozatalát követően az ESMA ígérete szerint szeptemberben kiadja az ún. Technikai Standardeket és néhány fontos alap definíció új szövegezését is megosztja a pénzügyi iparág szereplőivel, akik már eddig is rendkí­vül kritikusan kommentálták a lassú és túlságosan aprólékossá váló szabályozási folyamatot.

A kritikus hozzáállás ellenére azonban beindult a compliance előkészÃítő munka az iparágban és mind az IT, mind az üzleti folyamatok terén áttekintik a változtatandó területeket. Az IT változtatások jelentősnek tűnnek és sok pénzt is felemésztenek majd. Anglia könnyebb helyzetben van, mint a kontinens, mert ott a helyi szabályozás sok tekintetben a MIFID II elébe ment. Persze London, mint a világ egyik legfontosabb és legzsúfoltabb pénzügyi központja zökkenőmentes átmenetet akar az új Rendelet tervezett hatályba lépésekor, 2017. elején. Az angol pénzügyi felügyelet, az FCA már most biztosította az angol pénzügyi szolgáltatókat, intézményeket, hogy compliance kérdésében mindenképpen bírságolási türelmet fog tanúsítani, különösen a kisebb szolgáltatókkal szemben, akiknek nagy kihívást jelent a növekvő adminisztrációs teher.

Az egyre bürokratikusabb működési környezet valójában a nagy központoknak kedvez, akik mind anyagi, mind szakember szempontból bírják a terhelést és a perifériákon fogja a legtöbb fájdalmat okozni, így Magyarországon is, ahol nem lesz érdemes megfelelni az új szabályoknak, mert a compliance költségek nem állíthatók elfogadható arányba a várható ügyforgalommal. Ez a külföldi érdekeltségeket arra fogja kényszeríteni, hogy fiókosítsanak (akik eddig még nem tették meg), a magyar szereplőket pedig válaszút elé állítja, hiszen bizonyos ügyleteket nem lesz nekik érdemes folytatni a jövőben.

Az Únió tapinthatóan nem a fragmentált piacokat részesíti előnyben, hanem a nagy központokat, Londont, Frankfurtot, Párizst, akik véglegesen el fogják szívni a legkockázatosabb befektetési eszközök kereskedését a perifériáktól (pl. derivatív ügyletek).

2015. Július